Dekor lav

Kreve inn tvangsbot

Hvis avgjørelser om samvær, foreldreansvar eller hvor barnet skal bo fast, ikke blir respektert, kan vi kreve inn tvangsbot på vegne av deg.

Pengene går til staten

Domstolene har anledning til å fastsette tvangsbot dersom avgjørelser om samvær, foreldreansvar eller hvor barnet skal bo fast, ikke blir respektert. Tvangsboten blir ilagt for å fremtvinge en handling. Det er Statens innkrevingssentral som krever inn tvangsboten, og pengene går til staten.

Slik foregår innkrevingen

Domstolen kan fastsette tvangsbot for å sørge for at samværet blir gjennomført. Den forelderen som hindrer samværet kan få tvangsbot hver gang samværsretten som er besluttet, ikke blir gjennomført.

Domstolene kan også fastsette tvangsbot for å sikre at avgjørelse om foreldreansvar og avgjørelse om hvor barnet skal bo fast, blir fulgt. I disse tilfellene vil tvangsboten være løpende per dag eller uke.

For at en tvangsbot skal bli ilagt, må det foreligge en avgjørelse fra en domstol om foreldreansvaret, hvor barnet skal bo fast eller om samvær. Har foreldrene en skriftlig avtale om foreldreansvar, bosted og samvær, kan Statsforvalteren beslutte at avtalen skal gjennomføres (tvangsfullbyrdes).

Statens innkrevingssentral kan ikke ilegge tvangsbot.

Hvis du vil at Statens innkrevingssentral skal kreve inn tvangsbot på vegne av deg, må du melde det inn til oss.

Du kan ikke melde inn krav om tvangsbot for mer enn åtte sammenhengende uker.

Last ned PDF:

Fyll ut skjema

Du må skrive ut skjemaet og sende det til oss til posten.

Hvis du skal sende oss brev i posten, bruker du adressen:

Statens innkrevingssentral
Postboks 455
8601 Mo i Rana

Viktig informasjon

Hvis det er første gang du melder krav, må du legge ved avgjørelsen fra domstolen der tvangsboten ble fastsatt. Gjelder tvangsboten samvær, må du også sende oss dokumentasjon på samværsordningen.

Pengene kreves inn av Statens innkrevingssentral og går til staten, ikke til deg personlig.